Tidigare spex
2016 - Dracula
2016 framfördes spexet Dracula där publiken fick följa med Draculas omvandling från att ha ett rubbat sinne till att bli en blodtröstig herre. Med hjälp av publikens omstarter och psykologipraktikanten från Åbo blev denna omvandling möjlig. Föreställningarna hölls på Kåren 29 och 30 november och för första gången även i Helsingfors på SYK 21 januari 2017.
Ett utdrag ur Igors dagbok beskrev spexet:
28.11 1898
Herrens slott, Transsylvanien
Idag är dagen då herr Freuds ersättare torde anlända. Jag hörde redan rykten om en lärd kvinna från Åbo som anlänt till byn, kan detta månne vara hon?
Jag hoppas sannerligen att hon lyckas bättre än herr Freud - trots hans tunga namn inom vetenskapen var han totalt inkapabel att bota min herres rubbade sinne. Inatt hade han ett av sina värsta utbrott på länge, jag fruktar för hans liv och mitt jobb.
Även byborna har börjat märka avsaknaden av min herre, hans järngrepp om byn har redan börjat släppa. Min herre, trots hans stora, övernaturligt starka skepnad, hans långa vassa klor och blodtörstiga ögon som bevittnat århundraden av våld och terror, är nu så förlamad och tam.
Hur kunde detta hända?
Ack, hur jag längtar till den gamla tiden då blott hans namn väckte skräck, Greve Vlad III Dracula.
Igor
Den trognaste av betjänter
Produktionsteamet bakom Dracula (Foto: Peter af Hällström)
2015 - Odysséen
Spexet 2015 fick namnet Odysséen och gjorde en modern tolkning av ett klassiskt epos. Föreställningarna hölls för första gången på Åbo Svenska Teater, närmare bestämt Studioscenen. Föreställningarna ordnades 2.12, 3.12 och 4.12.
Prolog:
Musa, berätta om mannen, den mångbefarne, som länge irrade kring sen han härjat Troja, den heliga staden. Många människors länder och kynnen lärde han känna, talrika var de kval han tvingades utstå på havet under sin kamp för eget liv och...
Omstart! Mera Svenskfinland!
Året är 2015 och vi befinner oss i Åbo. Trubbel i kärlek kan ha oförutspådda verkningar, inte minst för vår hjälte Odysseus. Efter att ha lämnat Penelope på stranden på midsommaren börjar ett fartfyllt äventyr som inte beskådats sedan antiken. Följ med Odysseus och hans vänner Fredrik Faust och Kenny på en resa som tar dem till de mörkaste platserna i Svenskfinland, i sann Homerisk anda i en kamp för att hitta hem. Övervinner kärlek allt? Består vänskap endast av en rad uppoffringar? Och hur lyckas man egentligen hitta en match på Tinder?
Scenen är öppen för ett oförglömligt äventyr som kombinerar ett klassiskt epos med dagens värld, fyllt med påhittigheter och intressanta karaktärer. Så inta en skön ställning och njut av årets spextakel. Ridån är på väg upp...
Produktionen för Odysséen (Foto: Matilda Grindgärds)
2014 - Apollo 11
Spexet 2014 gick under namnet Apollo 11 och handlade om Spexets tolkning av månlandningen. Föreställningar hölls på Kåren 11 och 12.12 och för första gången även i Vasa på Ritz 5.2.2015
Så här beskrevs spexet:
Året är 1969 och vi befinner oss i Texas. Kalla kriget är inne i sin kyligaste fas. Kommunikationen mellan supermakterna är bristfällig trots att den heta telefonlinjen öppnats efter Kubakrisen. Hotet av ett förödande kärnvapenkrig överskuggar tillvaron i hela världen. Detta är guldtider för skyddsbunkerförsäljare. Men för supermakterna räcker inte endast ett herravälde på jorden, blickarna riktas nu även mot rymden. Den intensiva kampen om vilket land som först når månen är skoningslös. Efter att hundar och apor gjort sitt, är det nu dags för den första bemannade månlandningen.
Amerikas förenta stater sätter sitt hopp till tre astronauter: den filmatiske Neil Armstrong, den klipske Buzz Aldrin och Collins, som spelar hockey.
Ledarna för den stora och mäktiga Sovjetunionen litar i sin tur på de tre kosmonauterna Tascha, Tuscha och Ursula. Med Marx och Lenin som ledstjärnor är de nu beredda att erövra månen med hammaren och skäran i hand.
Bordet är dukat för ett oförglömligt äventyr med oväntade vändningar, stora känslor, påhittiga skämt och en kreativ historietolking. Ridån är på väg upp...
Produktionsteamet bakom Apollo 11 (Foto: Timo Broman)
2013 - Lördagssällskapet
Året är 1827 och vi befinner oss i Åbo. Kulturlivet lever sina glansdagar och även en fattig humanist kan gå en ljus framtid till mötes. Johan Ludvig Runeberg jobbar på sina första mästerverk och vid sin sida har han sin nyblivna hustru Fredrika. För Zacharias Topelius är det ”barnböcker” som gäller, samtidigt som han visar runt den danske utbytesstudenten H.C. Andersen i akademikvarteren. Helene Schjerfbeck har nyligen återvänt från Paris, konstens mecka. Fredrika Bremer och Minna Canth har inlett kampen för att släppa ut kvinnorna ur köken, medan Elias Lönnrot kämpar med den frivilliga studentsvenskan.
På grund av vissa oförutsedda omständigheter drar vännerna ut på ett hejdundrande äventyr runt om i Finland. Men varför tvingas de ge sig av? Var gömmer sig Lönnrot? Vem är Marjatta? Av vilka ägg kan man inte göra omelett? Var finns venusberget? Och vad är det som luktar?
2012 - Caesar & Kleopatra
Året är 52 före Kristus. Egypten är i kris. Landets härskarinna, Kleopatra, är mer intresserad av ytliga och materiella ting än folkets välmående. Hennes syster, Arsinoe, bestämmer sig för att göra något åt saken och som sista utväg får hon med sig Kleopatra till Rom i hopp om att Kleo ska lära sig ta hand om ett land.
Samtidigt i Rom har kejsaren Julius Caesar popularitetsproblem. Hans högra hand, den välmenande och energiska Brutus, vill erövra mera - men Caesar, han föredrar att sitta i bastun och spela Counterstrike och Nintendo B.C.
Men plötsligt en dag då Caesar är ute och inspekterar böjningen av gurkor möter han de sköna damerna och hela hans värld förändras. Känslor av alla de slag svallar och för en stund ser både Egyptens och Romarrikets framtid mycket ljusare ut. Men bakom de förälskades ryggar smids onda planer, och i en värld där gladiatorer och filosofer härjar kan allting hända…
2011 - Christofer Columbus
(Foto: Martin Backman)
Senast uppdaterad 12.09.2017 16:44